Beste baby matras

Ben je op zoek naar het beste baby matras (ledikant) voor je baby?
Zoek dan niet verder, op deze pagina vind je alles wat je moet weten.

Als ouder, wil je zo goed mogelijk zorgen voor je baby. Bovendien slapen baby’s tot wel twintig uur per dag. Het is daarom essentieel om een matras te gebruiken dat niet alleen comfortabel, maar ook veilig en goed ondersteunend is.

Top 3 beste baby matras

In de koopgids verderop vind je alle informatie om het beste babymatras voor je baby te kiezen. We beoordelen de matrassen aan de hand van meerdere criteria die je terug vindt in onze koopgids onderaan de pagina. Hieronder vind je alvast onze eigen top 3 beste baby matrassen voor een babybed (ledikant). We hebben gekeken naar verschillende prijsklassen, matras vullingen en merken.

1

Emma Baby Matras

2

Aerosleep Evolution matras

3

ABZ Multicare matras

Het Emma baby matras

Naar onze mening het ideale matras voor de gemiddelde slaper. Dit traagschuim matras heeft een goede combinatie van comfort, ondersteuning en drukverlaging. Niet voor niets is het uitgeroepen tot Product van het Jaar 2019 in Nederland. Ook in meerdere Europese landen heeft het matras diverse onderscheidingen in de wacht gesleept. Emma is scherp geprijsd en wordt ook nog eens constant tegen gereduceerd tarief aangeboden. Wat ons betreft, is dit zeker een aanrader.

  • Gratis levering aan huis
  • 10 jaar garantie & 100 nachten proeftijd
  • Goede klantenservice, snel & deskundig

Het Aerosleep Evolution matras

Het Sleep Safe Evolution Pack van AeroSleep bestaat uit een matras en een unieke matrasbeschermer. Dankzij de innovatieve technologie van Aerosleep zorgt dit veilig slapen pakket ervoor dat je baby vrij kan ademen, in een veilige en gezonde slaapomgeving. Het matras biedt extra ondersteuning voor de rug van je kleintje, en gaat dankzij zijn geventileerde hoes langer mee. De stevige structuur van de matras in koudschuim zorgt voor een perfecte rugondersteuning.

  • Gratis levering aan huis
  • Antibacterieel en wasbaar op 60°c
  • Oekotex® & 2 jaar garantie

Het ABZ Multicare matras

Blijf gespaard van allergieën, kies voor een optimale ondersteuning met het LPHV schuim, maar kies vooral voor de medisch herkende Multicare matras! Het Multicare matras is antibacterieel en snel reinigbaar met een sopje (of in noodzakelijke gevallen op 60°c). De modern uitziende en ademende hoes is ultrasoon gematelasseerd en zorgt voor een optimale slaapomgeving. Dé wetenschappelijk onderbouwde matras die voor elke generatie een passend slaapcomfort te bieden heeft!

  • Gratis levering aan huis
  • Antibacterieel en wasbaar op 60°c
  • Oekotex® & 5 jaar garantie

Koopgids - Baby matras kopen

De groei en ontwikkeling van je baby is afhankelijk van een goede nachtrust. Het begint met een goed matras om zowel de ouders als de baby gelukkig en uitgerust te houden. Bedenk goed welke matras vulling je wilt voor je baby. Zo heeft ieder type matras zijn voor- en nadelen. Hier vind je alles wat je moet weten voor je een nieuw baby matras aanschaft.

In deze koopgids vind je alles wat er maar valt te weten over baby matrassen. Ben je op zoek naar gerichte informatie? Klik dan op de volgende onderwerpen om rechtstreeks te worden verwezen naar het juiste onderdeel:

1. Soorten en vullingen 2. Afmetingen van baby matrassen 3. Stevigheid 4. Veiligheid 5. Hygiëne 6. Merk & prijs vergelijking

De soorten en vullingen

De materialen die het meest worden gebruikt als vulling voor babymatrassen zijn: polyether, geheugenschuim en koudschuim.

Polyether babymatras
De meest gebruikte en voorkomende vulling in baby matrassen. Dit synthetische schuim, soms ook wel PE-schuim genoemd, is een schuim dat veel weg heeft van je badspons! Het enige verschil is dat bij het maken van een matras met dit materiaal ervoor wordt gezorgd dat er minder lucht in het schuim overblijft wat de dichtheid van het schuim vergroot en het schuim hierdoor verstevigt. Door te variëren met deze dichtheid kunnen er veel verschillende soorten matrassen worden gemaakt, die allemaal verschillende kwaliteit en eigenschappen hebben. Het is hierdoor lastig om iets algemeens over de Polyether babymatrassen te zeggen. Echter is het wel zo dat ze vaak goedkoper zijn dan de alternatieven! Wat wel vaak voorkomt is dat het matras niet overal even stevig is door zijn materiaal. ( vaker is het midden van het matras veel harder dan de randen en hoeken).

Geheugenschuim babymatras
Ook bekend als visco-elastisch of traagschuim. Dit is één van de bekendere varianten van polyether schuim. Het is een materiaalsoort dat vaak samen met andere materialen wordt gebruikt in een wiegmatras. Door de methode waarmee het is gemaakt duurt het langer voordat het schuim weer is gevuld met lucht, nadat er druk op is gelegd. Het voordeel is dat je baby bij het slapen op een geheugenschuim babymatras geen drukpunten zal voelen. Het nadeel is dat bij traagschuim beweging moeizamer gaat dan bij een ander wieg matras. Het matras heeft ook de neiging harder te worden bij koudere temperaturen, en is daarom beter geschikt in landen met een warmer klimaat dan Nederland. Door de speciale vorm van luchtbellen en dichtheid is het ook minder ademend dan andere materialen. Dit betekent bovendien dat het beter is in het vasthouden van lichaamswarmte dan andere materialen. Dit wordt gezien als een mogelijke oorzaak van wiegendood en het is daarom niet een goede keuze als wieg matras.

Koudschuim babymatras
Koudschuim heeft door zijn structuur veel meer veerkracht en is daarom ook vaak comfortabeler dan andere materialen. Ook voor koudschuim geldt dat er vele varianten zijn op basis van de compositie die gebruikt wordt. Over het algemeen is het wel zo dat het minder ventileert dan de polyether babymatrassen, en beter warmte vasthoudt. Dit zou betekenen dat het niet de beste keuze zou moeten zijn voor een wiegmatras. Maar in werkelijkheid worden koudschuim wiegmatrassen gecombineerd met andere materialen of structuren om toch een top kwaliteit/comfort materiaal te vormen. Een perfect voorbeeld hiervan is de Aerosleep of het donna wiegmatras.

De afmetingen van baby matrassen

Welke afmeting het babymatras moet zijn hangt natuurlijk af van de leeftijd van de baby en de grootte van het babybed. In deze koopgids hebben we het over baby bedden van 60 x 120 cm en 70 x 140 cm.

Vraag je je af hoe groot een babybedje moet zijn? Het is handig om te weten dat babybedjes verkrijgbaar zijn in verschillende maten. Voor ieder type babybedje is bedtextiel en een matras ontwikkeld in de juiste maat. In de tabel hieronder vind je precies wat je nodig hebt voor ieder type babybedje:

Type bed Leeftijd Afmetingen matras Afmetingen deken
Wieg 0 – 6 maanden 40 x 80 cm 70 of 75 x 100 cm
Baby ledikant (medium) 0 – 36 maanden 60 x 120 cm 100 x 135 cm
Baby ledikant (groot) 6 – 36 maanden 70 x 140 cm 120 x 150 cm
Peuterbed 3 – 7 jaar 70 x 150 cm 120 x 150 cm

Hoe bepaal je de juiste matrasmaat? Simpel: meet de binnenmaat van je wieg of babybedje op en zorg dat de afstand tussen de matras en de wieg nooit meer dan 2 centimeter bedraagt. Voor de hoogte is er een verschil in matrasjes bestemd voor wieg, box en kinderwagen (6 cm) en matrasjes bestemd voor het ledikantje (8 centimeter).

De juiste stevigheid voor je baby

Het wieg matras moet lekker stevig zijn en niet zacht. Een zacht matras is gevaarlijk voor baby’s omdat hun hoofdje erin kan zakken en er een risico van stikken kan ontstaan. Volgens Veiligheid.nl kun je de stevigheid zelf controleren door met de platte hand en gestrekte vingers op het matras te drukken. Je weet dat het de juiste stevigheid heeft als het matras maar een klein beetje indrukt.

Een babymatras moet in de eerste plaats stevig zijn. In een te zacht matras zakken baby’s weg, wat niet goed is voor hun rug. Voor een babymatras geldt dan ook: hoe steviger de matras, des te beter de rugondersteuning!

De veiligheidseisen van baby matrassen

Net als bij het bedje, moet je er bij matrasjes op letten dat gevaar op ongevallen worden verminderd. De matras moet zo strak in het bedje liggen, dat het niet kan verschuiven maar het mag ook niet hol of bol gaan staan. Neem bij voorkeur een matrasje met een stevige rand zodat de kleine voetjes of armpjes niet tussen de matras en het bedje beklemd komen te zitten als de baby in het bedje staat of kruipt. Neem geen matras die te zacht is!

Om een baby veilig in een ledikant te laten slapen, zijn er een aantal dingen belangrijk. De ruimte tussen het matras en de bedrand moet bijvoorbeeld zo klein mogelijk zijn. Dan kan er geen voetje of arm klem komen te zitten. Een centimeter is al voldoende om je beddengoed te kunnen instoppen. Een goede ventilatie is minstens zo belangrijk voor een babymatras als voor een volwassen matras. Wanneer het matras niet goed ventileert, kan je baby in het ledikant last krijgen van warmtestuwing. Bij warmtestuwing kan je baby de lichaamswarmte niet goed kwijt. Een goede ventilatie is juist een van de voorwaarden van veilig slapen!

De beste hygiëne voor je baby

Een hygiënische slaapomgeving is voor je baby zeer belangrijk. Kies daarom voor een afritsbare en wasbare matrashoes. Let ook op de maximale wastemperatuur: wassen op 60°C doodt bacteriën en huisstofmijt. Zo slaapt je baby steeds op een schoon slaapoppervlak! Spugen, kwijlen en luiers die overstromen… welk kindje heeft er geen last van? Een babymatras loopt een groot risico om vies te worden. Maar probeer dat niet te voorkomen met een bedzeiltje of een waterafstotende tijk. Dit verhindert de ventilatie en kan oververhitting veroorzaken bij jonge baby’s. En oververhitting of warmtestuwing is een van de belangrijkste risico’s van wiegendood. Koop liever een babymatras met een afritsbare tijk die in de wasmachine mag. Het best zijn deze matrassen, met een tijk die je op 60 °C kunt wassen.

De prijs van een baby matras

Een babymatras is te koop in verschillende prijsklassen. Het prijsverschil hangt met name af van de vulling die is gebruikt. Laat je niet gek maken door de verkooppraatjes in de winkel, maar let op het ondersteunend vermogen, de ventilatie, veiligheid en gebruik van schadelijke stoffen in een babymatras. En onthoud: het gedrag omtrent veilig slapen is altijd belangrijker dan de aanschaf van een duur babymatras. Wel draagt een kwalitatief matras vaak bij aan een veilige slaapomgeving. Een tweedehands babymatras is een stuk goedkoper dan een splinternieuwe. Let echter wel op vervormingen en vlekken. Ook de stevigheid kan door het eerdere gebruik verminderd zijn. Indien er geen vervormingen zijn en de matras nog stevig lijkt, dan kan je met een nieuwe matrasbeschermer het hygiënische aspect aanpakken.

Kort samengevat

Een babymatras is te koop in verschillende prijsklassen. Het prijsverschil hangt met name af van de vulling die is gebruikt. Laat je niet gek maken door de verkooppraatjes in de winkel, maar let op het ondersteunend vermogen, de ventilatie, veiligheid en gebruik van schadelijke stoffen in een babymatras. En onthoud: het gedrag omtrent veilig slapen is altijd belangrijker dan de aanschaf van een duur babymatras. Wel draagt een kwalitatief matras vaak bij aan een veilige slaapomgeving. Een tweedehands babymatras is een stuk goedkoper dan een splinternieuwe. Let echter wel op vervormingen en vlekken. Ook de stevigheid kan door het eerdere gebruik verminderd zijn. Indien er geen vervormingen zijn en de matras nog stevig lijkt, dan kan je met een nieuwe matrasbeschermer het hygiënische aspect aanpakken.

1

Emma Baby Matras

2

Aerosleep Evolution matras

3

ABZ Multicare matras

Vragen & opmerkingen

Plaats een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
BesteMatras.info
Grote passie voor slaap, gezonde lifestyle en nieuwe technologieën. Met het beheren van BesteMatras.info heb ik de wens om anderen beter te leren slapen.

Inhoud

Top 3 beste baby matras
Koopgids – Baby matras
Soorten & vullingen
Afmetingen
Stevigheid
Veiligheidseisen
Hygiëne
Prijs

Top 3 beste baby matras

Emma Baby matras
Aerosleep Evolution matras
ABZ Multicare matras

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek onze favoriete online matrassen!