De hardheid van een matras

Wat is het beste een hard of zacht matras?

De hardheid van een matras is van de belangrijkste kenmerken waar je rekening moet houden bij de aanschaf van een matras, maar het is een nogal lastig onderwerp. Dit komt door het feit dat hardheid zeer subjectief is. Wat betekent tenslotte “zacht” of “stevig” nou precies?

Elk individu heeft een andere mening en definitie van wat deze woorden betekenen op basis van hun percepties, begrip en behoefte. Vanwege de verwarring rond dit onderwerp, hebben wij het volgende artikel geschreven om de verschillende soorten hardheid en gemeenschappelijke mythen over hardheid versus ondersteuning te ontkrachten en mensen te helpen de juiste hardheid voor zichzelf te vinden.

In deze korte en eenvoudige handleiding leggen we precies uit wat de hardheid van een matras betekent, en hoe je de juiste hardheid dat bij jou past kan bepalen.

Wat is de hardheid van een matras nou precies?

Hoe hard een matras aanvoelt is heel belangrijk. De hardheid zal niet alleen het algehele comfort bepalen, maar het heeft ook een serieuze impact op de ondersteuning van het matras van het matras en het comfort. Daarom is het juist zo belangrijk. De hardheid heeft invloed op bijna elk ander belangrijk kenmerk van het matras. Van het comfort en de ondersteuning tot de algehele prestaties van het matras, alles heeft te maken met de hardheid.

Veel online aanbieders ontwikkelen geweldige matrassen die beschikbaar zijn in meerdere soorten hardheid. Deze extra opties zijn geweldig voor mensen die specifieke behoeften hebben, vooral in gevallen waarin die behoeften / wensen niet overlappen met een medium hard matras.

Extra zacht matras (1-2)

Dit is een soort matras wat ongelooflijk zacht is. Dit zijn matrassen die absoluut niet in staat zijn om de juiste ondersteuning te bieden. Je zakt er enorm in weg, en dat is ongetwijfeld iets waar je ver weg van moet blijven. Dit type matras kan de rug beschadigen en het is onwaarschijnlijk dat het erg comfortabel ligt.

Zacht matras (3-5)

Doorgaans zal een zachte matras ergens tussen de 3 en 5 op de schaal van 10 zitten voor hardheid, waarbij 10 de meest harde matras is. Deze matrassen zakken vrij ver door als je erop ligt. Deze matrassen zijn ideaal voor mensen die liever op hun zij slapen. Ze zijn echter niet ideaal voor rug- en buikslapers.

Medium matras (6-7)

6 en 7 op de schaal van 10. Medium harde matrassen zijn de voorkeursopties op de markt. Naar schatting vallen ongeveer 80% van de mensen in deze categorie. Veel van deze matrassen kunnen worden beschouwd als universele matrassen, of ook wel one-size-fits-all matrassen genoemd. Je kunt kiezen voor het gemiddelde van 6 of een iets zachter matras die een 5 op de 10 scoort, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Beide soorten matrassen zijn ook ideaal voor verschillende slaapposities.

Hard matras (7-9)

Je zakt hier niet ver in weg (2.5 centimeter of minder), en daardoor zijn deze matrassen ontworpen om slapers boven op het oppervlak van het matras te laten drijven. Deze zijn geschikt voor mensen die liever een beetje meer stevigheid in het matras hebben. De meerderheid van de mensen vind ze niet heel lekker liggen.

Extra hard matras (10)

Dit zijn matrassen die extra stevig aanvoelen. In feite zijn er niet veel matrassen van deze soort, en meest zijn het alleen therapeutische matrassen. Dit is de belangrijkste reden waarom een zeer beperkt aantal mensen dit type matras daadwerkelijk prefereert.

Een zacht of hard matras kiezen

De vraag is, wat voor hardheid is het beste voor jou? Er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van uw keuze. Je zult rekening moeten houden met jouw slaaphouding, ondersteuningsbehoeften, gewicht en lichaamstype voordat je een keuze maakt.

1

In welke positie slaap je?

Dit is misschien wel de belangrijkste factor die de ideale hardheid zal bepalen. Zijslapers hebben meestal een stevigheid nodig tussen de 3 en de 6, mensen die op de buik slapen tussen 5 en 7 en op de rug tussen de 4 en de 8. Als je in meerdere posities slaapt, probeer dan een evenwichtig niveau van hardheid te vinden dat beide behoeften raakt.

2

Hoe zwaar ben je en wat is je lichaamstype?

Je lichaamstype en gewicht zijn ook een belangrijke factor. Als je heel groot bent, heb je over het algemeen een dikker matras nodig dat betere ondersteuning biedt. Bovendien kunnen zeer zware mensen teveel wegzakken in zachtere matrassen. Lichtere mensen liggen meer op de bovenste lagen en minder op de kern- en basislagen. Zoek naar matrassen met toplagen die voldoen aan jouw specifieke wensen.

Hardheid Gewicht Slaappossitie
Zacht Licht, Gemiddeld Zij
Medium Licht, Gemiddeld, Zwaar Zij, Buik, Rug
Hard Zwaar Rug

3

Hardheid is niet hetzelfde als ondersteuning

Vergeet niet dat ondersteuning en hardheid niet hetzelfde zijn. Je kunt een matras vinden met geweldige ondersteuning die nog steeds zacht is en voldoet aan jouw behoefte en drukverlichting.

4

De meerderheid geeft de voorkeur voor medium-hard

Als je niet zeker weet welke hardheid je moet proberen, raden wij aan om voor iets rond de 6 te kiezen. Dit is veruit de meest voorkomende hardheid die er is, en niet voor niets: 80% van de mensen geeft de voorkeur aan een matras tussen de 5 en 7 van de 10. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan een medium hard matras.

5

Wees voorzichtig met zachte matrassen

Vaak zien mensen zien het woord ‘zacht’ en voelen zich daar naar aangetrokken. Wij waarschuwen hiertegen. Zachte matrassen kunnen perfect zijn als dit perfect voor jou ligt. Dit zijn echter ook verreweg de meest geretourneerde matras in de industrie. Veel mensen kopen alleen een zacht matras op basis van de naam, om er vervolgens achter te komen dat het eigenlijk veel te zacht is. Matrassen met een cijfer 3 tot 3.5 zijn het beste voor mensen die op hun zij slapen en degenen met de andere slaapstijlen zullen ze ongemakkelijk vinden liggen. Als je meer dan 100 kilogram weegt, kan het zijn dat je in dit type matras te ver wegzakt.

Zoals je ziet, is er veel om te overwegen als het gaat om de hardheid van een matras. De hardheid bepaald ook de overige mogelijkheden die een matras biedt, en juist daarom is het belangrijk om het juiste type matras te kiezen.

Het komt uiteindelijk allemaal neer op hoe het matras aanvoelt. Hoewel je waarschijnlijk de voorkeur geeft aan een medium hard matras, past een ander soort matras misschien beter bij je. Het hangt af van het slaappatroon, slaapposities, voorkeuren en het gewicht. We hopen dat de bovenstaande gedetailleerde informatie je helpt bij jouw zoektocht naar een matras. Hopelijk kun je een snelle maar zeer goed geïnformeerde beslissing nemen.

Onze favoriete medium-harde matrassen

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Onderstaande one-fits-all matrassen zijn medium of medium-hard (5-7) en behoren tot onze favorieten! 

Beste Traagschuim

Het Emma matras

  • Product van het Jaar 2019
  • 100 nachten proefslapen
  • Gratis levering & retour

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Exclusief nu met 22% korting
Code: MATRASINFO22

Beste hybride

Het Simba matras

  • Combineert vering & schuim
  • 100 nachten proefslapen
  • 10 jaar garantie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Promo code voor 10% korting 
Ga naar de korting pagina

Beste prijs/kwaliteit

Het Wave Light matras

  • Beste Merk Consumentenbond 2019
  • Morgen al in huis bij Beter Bed
  • 125 dagen proefslapen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

M-line kwaliteit, voor een lage prijs
Geen korting verkrijgbaar

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Geef ons feedback:

Deel deze pagina op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Matrassen koopgids

Koop geen matras voordat je de volgende pagina’s hebt bekeken.

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht van een nieuw matras.

Wat zijn de beste matrassen?

Ontdek onze favoriete online matrassen!