De prijs van een matras

Hoe duur is een matras gemiddeld?

Je kunt een matras al voor slechts €150 kopen, maar zou je daar echt op willen slapen? Aan de andere kant hoef je ook geen duizenden euro’s uit te geven. De prijs van een matras is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type matras, de grootte, de hoogte, het aantal lagen en de materialen die worden gebruikt. Hoger geprijsde matrassen gaan meestal ook veel langer mee dan goedkopere.

Wat bepaalt de prijs van een matras?

matras prijs factoren

Het type matras beïnvloedt de prijs meer dan welke andere factor dan ook. De prijsklasse van schuimmatrassen varieert bijvoorbeeld aanzienlijk van de prijsklassen van latex- of hybride modellen. Bij duurdere matrassen geldt vaak:

 • Duurdere materialen worden gebruikt
  Bijvoorbeeld: pocketvering in plaats van traditionele veren, traagschuim in plaats van polyester
 • Natuurlijke producten zijn duurder
  Bijvoorbeeld natuurlijk versus synthetische latex
 • De schuimdichtheid en het aantal veren per m2 heeft invloed op de duurzaamheid maar ook de prijs.
 • Het aantal lagen: omdat matrassen met meer lagen, meer materialen en een complexer productieproces vereisen, zullen ze meer kosten dan matrassen met minder lagen.
 • Duurdere matrassen hebben vrijwel altijd een goede kwaliteit tijk (slijtvast, ademend) met rits

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal andere factoren die de kosten van een matras kunnen beïnvloeden, ongeacht het type matras dat het is – namelijk de service. Hier zijn enkele punten om te overwegen.

 • De verzendkosten: hoewel veel merken nu gratis bezorging aanbieden wanneer je een matras koopt, rekenen sommige webshops nog steeds verzendkosten. Kijk goed naar de voorwaarden want het kan een paar tientjes schelen.
 • Ook bij het retourneren van een matras binnen de proeftijd, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Kijk goed naar de kosten voor het ophalen van je matras.
 • Sommige merken komen je oude matras gratis ophalen bij leveren van je nieuw matras. Een tip: behoud je oude matras tot je zeker weet dat je nieuw matras geschikt is. Anders eindig je zonder matras als je jouw matras retourneert.

Hoeveel kost een goed matras?

hoeveel kost een matras

Dit is de grote vraag, en het oude gezegde, “Je krijgt waar je voor betaalt” hoeft hier niet altijd te kloppen. Er zijn zoveel factoren betrokken bij de productie, opslag en distributie van matrassen – om nog maar te zwijgen over de winst voor de winkels en producenten waardoor de prijzen enorm kunnen variëren.

Een duurder matras betekent niet direct dat het van betere kwaliteit is. Fatsoenlijke schuimmatrassen kosten minstens €200 – €250 om te produceren, dus realistisch gezien, als je iets koopt wat goedkoper is, kan de kwaliteit enorm tegenvallen.

Je bent waarschijnlijk hier terecht gekomen omdat je de beste nachtrust wilt tegen de laagst mogelijke prijs. Voordat je je portemonnee tevoorschijn haalt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Goedkope matrassen = duurkoop

Goedkoop is vaak duurkoop. Als matrassen minder kosten dan de minimale productiekosten voor een matras van goede kwaliteit, is het waarschijnlijk omdat ze zijn gemaakt van inferieure materialen (bijvoorbeeld polyether) of slechte productietechnieken. Het is zeer waarschijnlijk dat ze de tand des tijds niet zullen doorstaan of niet bijzonder comfortabel zullen liggen.

Er was een tijd waarin elk huishouden een goedkoop schuimmatras had voor gebruik als logeerbed of als onderdeel van een uitklapbare bank. Ze zijn goedkoop, ze zijn handig, maar ze zijn ook van lagere kwaliteit, giftiger voor de omgeving, kunnen nare geurtjes bevatten en zijn over het algemeen minder duurzaam. Fantastisch voor als je onverwachte bezoekers hebt, maar niet als je van plan bent om er voor langere tijd op te slapen.

Dure matras winkels op toplocatie

Ze zijn geweldig als je een eerste indruk wilt krijgen bij een matras of misschien een middag wilt doorbrengen met het uitproberen van de verschillende matrassen. Vaak zijn ze te vinden bij grote winkelcentra en zijn prachtig ingericht. Maar ze wemelen van opdringerige verkopers. De matrassen in winkels zijn vaak duurder door de overheadkosten van dergelijke winkels  – de huur van een gebouw, de verkopers in dienst, de opslag van voorraad enzovoort. Ongeacht of je denkt een koopje te hebben gevonden, is de kans groot dat je online een gelijkwaardig matras kunt vinden voor driekwart van de prijs.

Online ben je vaak voordeliger uit

Rechtstreeks kopen bij de aanbieders online is naar onze mening de beste en goedkoopste optie. Zonder tussenpersonen en zonder fysieke locaties zijn de kosten voor het merk lager en is kunnen ze vaak een matras van hogere kwaliteit aanbieden. Omdat je deze matrassen eigenlijk niet in de winkel kunt uitproberen, bieden ze een langere proefperiode, waarin je het matras terug kunt sturen als het niet bevalt. De meeste kwaliteitsmatrassen kosten online tussen de €500 en €1200 voor een tweepersoons matras.

Een matras leasen?

Tegenwoordig kun je ook een matras leasen met een vaste bedrag per maand, zoals dat het geval is met het Club 9 matras van Swiss Sense en het Bedzzzy matras van Auping. Hoewel dit wel een goede oplossing kan zijn als je tijdelijk een matras nodig hebt, ben je op lange termijn veel geld kwijt aan abonnementskosten. En aan het einde van de lease is het matras nog niet eens van jou! 

Aanbevolen matrassen onder de €1000

Vind je het lastig om een goede prijs/kwaliteit matras te vinden? Onderstaande matrassen kosten minder dan €1000 voor een tweepersoons maat en behoren tot onze favorieten! 

🏆 Beste Matras 🏆

emma matras

Het Emma Original Matras

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste koop

emma basic matras

Het Emma One Matras

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste Koudschuim

wave matras

Het Wave matras

Nu met 15% korting

Andere onderwerpen

Naast de prijs zijn er andere factoren waar je op moet letten

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een matras

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!