fbpx

De prijs van een matras

Hoe duur is een matras gemiddeld?

Je kunt een matras al voor slechts €150 kopen, maar zou je daar echt op willen slapen? Aan de andere kant hoef je ook geen duizenden euro’s uit te geven. De prijs van een matras is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type matras, de grootte, de hoogte, het aantal lagen en de materialen die worden gebruikt. Hoger geprijsde matrassen gaan meestal ook veel langer mee dan goedkopere.

Wat bepaalt de prijs van een matras?

Het type matras beïnvloedt de prijs meer dan welke andere factor dan ook. De prijsklasse van schuimmatrassen varieert bijvoorbeeld aanzienlijk van de prijsklassen van latex- of hybride modellen.

 • Het aantal veren van een vering matras: vaak geldt hoe meer veren, hoe duurder.
 • Het gebruiken van pocketvering in plaatst van traditionele veren verhoogt meestal de prijs
 • Natuurlijke versus synthetische latex: Natuurlijke latex is duurder om te maken.
 • Productieproces van bijvoorbeeld latex matrassen: het verschil tussen Talalay en Dunlop latex.
 • De schuimdichtheid heeft invloed op de duurzaamheid maar ook de prijs.
 • Het aantal lagen: omdat matrassen met meer lagen, meer materialen en een complexer productieproces vereisen, zullen ze meer kosten dan matrassen met minder lagen.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn een aantal andere factoren die de kosten van een matras kunnen beïnvloeden, ongeacht het type matras dat het is. Hier zijn enkele punten om te overwegen.

De verzendkosten: hoewel veel merken nu gratis bezorging aanbieden wanneer je een matras koopt, rekenen sommige webshops nog steeds verzendkosten. Kijk goed naar de voorwaarden want het kan een paar tientjes schelen.

Ook bij het retourneren van een matras binnen de proeftijd, kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Kijk goed naar de kosten voor het ophalen van je matras.

Sommige merken komen je oude matras gratis ophalen bij leveren van je nieuw matras. Een tip: behoud je oude matras tot je zeker weet dat je nieuw matras geschikt is. Anders eindig je zonder matras als je jouw matras retourneert.

Hoeveel kost een goed matras?

Dit is de grote vraag, en het oude gezegde, “Je krijgt waar je voor betaalt” hoeft hier niet altijd te kloppen. Er zijn zoveel factoren betrokken bij de productie, opslag en distributie van matrassen – om nog maar te zwijgen over de winst voor de winkels en producenten waardoor de prijzen enorm kunnen variëren.

Een duurder matras betekent niet direct dat het van betere kwaliteit is. Fatsoenlijke schuimmatrassen kosten minstens €200 – €250 om te produceren, dus realistisch gezien, als je iets koopt wat goedkoper is, kan de kwaliteit enorm tegenvallen.

Je bent waarschijnlijk hier terecht gekomen omdat je de beste nachtrust wilt tegen de laagst mogelijke prijs. Voordat je je portemonnee tevoorschijn haalt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Goedkope matrassen

Ze zijn niet voor niets goedkoop. Als ze minder kosten dan de minimale productiekosten voor een matras van goede kwaliteit, is het waarschijnlijk omdat ze zijn gemaakt van inferieure materialen of slechte productietechnieken. Het is waarschijnlijk dat ze de tand des tijds niet zullen doorstaan of niet bijzonder comfortabel zullen liggen.

Goedkope schuimmatrassen

Er was een tijd waarin elk huishouden een goedkoop schuimmatras had voor gebruik als logeerbed of als onderdeel van een uitklapbare bank. Ze zijn goedkoop, ze zijn handig, maar ze zijn ook van lagere kwaliteit, giftiger voor de omgeving, kunnen nare geurtjes bevatten en zijn over het algemeen minder duurzaam. Fantastisch voor als je onverwachte bezoekers hebt, maar niet als je van plan bent om er voor langere tijd op te slapen.

Matraswinkels zijn duurder

Ze zijn geweldig als je een eerste indruk wilt krijgen bij een matras of misschien een middag wilt doorbrengen met het uitproberen van de verschillende matrassen, maar ze wemelen van opdringerige verkopers. De matrassen in winkels zijn vaak duurder door de overheadkosten van dergelijke winkels  – de huur van een gebouw, de verkopers in dienst, de opslag van voorraad enzovoort. Ongeacht of je denkt een koopje te hebben gevonden, is de kans groot dat je online een gelijkwaardig matras kunt vinden voor driekwart van de prijs.

Online kopen is goedkoper

Rechtstreeks kopen bij de aanbieders online is naar onze mening de beste en goedkoopste optie. Zonder tussenpersonen en zonder fysieke locaties zijn de kosten voor het merk lager en is kunnen ze vaak een matras van hogere kwaliteit aanbieden. Omdat je deze matrassen eigenlijk niet in de winkel kunt uitproberen, bieden ze een langere proefperiode, waarin je het matras terug kunt sturen als het niet bevalt. De meeste kwaliteitsmatrassen kosten online tussen de €500 en €1200 voor een tweepersoons matras.

Een matras leasen

Tegenwoordig kun je ook een matras leasen met een vaste bedrag per maand, zoals dat het geval is met het Club 9 matras van Swiss Sense en het Bedzzzy matras van Auping. Hoewel dit wel een goede oplossing kan zijn als je tijdelijk een matras nodig hebt, ben je op lange termijn veel geld kwijt aan abonnementskosten. Goedkoop wordt dan snel duurkoop wat dat betreft.

Aanbevolen matrassen onder de €1000

Vind je het lastig om een goede prijs/kwaliteit matras te vinden? Onderstaande matrassen kosten minder dan €1000 voor een tweepersoons maat en behoren tot onze favorieten! 

Beste koop

emma basic matras

Het Emma One Matras

 • Vering & schuim
 • 100 nachten proefslapen
 • 10 jaar garantie
4.7/5

Nu -22% korting 🏷

Beste Matras

emma matras

Het Emma Original Matras

 • Product van het Jaar 2019
 • 100 nachten proefslapen
 • Gratis levering & retour
5/5

Nu -22% korting 🏷

Beste Koudschuim

wave matras

Het Wave matras

 • Goed beoordeeld
 • Snelle levering
 • 125 dagen proefslapen
4.7/5

Nu met 15% korting

Andere onderwerpen

Naast de prijs zijn er andere factoren waar je op moet letten

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een matras

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snelmenu
Proefslapen op Emma matras?
Probeer het best geteste matras zorgeloos thuis uit
Covid-19: veilige bezorging ✅
- Al 1 miljoen matrassen verkocht!
- Europa's meest bekroonde matras
- Consumentenbond 'Best Getest'
Gebruik deze code voor 22% korting op Emma:
Code werkt nog op juli 5, 2020.
Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!