Waar kan ik mijn oude matras kwijt?

Wat te doen met een oude matras

Een matras gaat lang mee, maar na verloop van tijd is het dan toch zo ver, je bent toe aan een nieuw matras. En je bent niet de enige: Jaarlijks worden ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Maar wat moet er gebeuren met je oude matras?

Je kunt jouw oude matras in een logeerkamer plaatsen, maar misschien heb je daar al een prima matras liggen. Of je wilt van je matras af, maar deze is vrij groot en zwaar om zelf weg te brengen. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om je oude matras kwijt te raken. Hieronder lees je wat je allemaal kunt doen met je oude matras.

Je oude matras doneren aan een goed doel

veel oude matrassen

Is je matras nog in bruikbare staat en wil je een goede daad verrichten? Doneer dan je oude matras aan een goed doel. Er zijn verschillende opties. Zo kun je jouw oude matras doneren aan een liefdadigheidsinstelling zoals de daklozen opvang. De opvang heeft vaak behoefte aan goede matrassen. Maar het is ook mogelijk om je oude matras te doneren aan een kringloopwinkel. De meeste kringloopwinkels maken geen winst op de verkoop van tweedehands matrassen, maar doneren de winst aan goede doelen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden.

leger des heils logo

Leger des Heils

Update: Helaas is het op dit moment niet mogelijk om oude matrassen bij ReShare in te leveren!

ReShare is een tweedehands kledingwinkel van het goed doel Leger des Heils. Nederland telt op dit moment tien van dergelijke winkels. Bel je locatie vestiging en vraag of ze matrassen kunnen gebruiken.

Sommige locaties van ReShare kunnen matrassen (mits in goede staat!) bij jou ophalen.

dorcas goed doel

Dorcas

Je kunt goederen bij Dorcas brengen tijdens de inbrengtijden. Neem contact op met de locaties om te kijken of ze matrassen accepteren.

rataplan goed doel

Rataplan

Rataplan telt 23 kringloopwinkels. Maak gebruik van de gratis ophaalservice van kringloopwinkel RataPlan en voorkom verspilling.

Tip: gebruik de plastic hoes van je nieuw aangeschafte matras om je afgedankte matras in te vervoeren.

Je oude matras naar de milieustraat brengen

Heeft jouw matras echt zijn beste tijd gehad? De afvalscheidingswijzer geeft aan dat je een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort.

Afvalscheidingswijzer - Zoekterm: matras

Je kunt dus het matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. 

Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als die schoon en droog worden aangeleverd!

Meer informatie over grofvuil aanbieden? Ga naar milieucentraal.nl.

Wat gebeurt er met mijn matras bij het grofvuil?

Producten en materialen die kunnen worden gerecycled, worden uit het afval gesorteerd. De meeste matrassen bestaan uit allerlei materialen. Toch zijn ze voor 80-90% te recyclen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schuimlagen die opnieuw verwerkt kunnen worden. Het staal kan naar de metaalindustrie en ook het textiel kan een tweede leven krijgen.  

Een groot gedeelte van de matrassen die bij het afvalbrengstation of de milieustraat worden gebracht eindigen bijvoorbeeld bij RetourMatras.

Het is helaas niet mogelijk om als particulier zelf oude matrassen bij RetourMatras in te leveren. Dit gaat altijd via de gemeente (milieustraat) of winkelier.

Hieronder zie je hoe RetourMatras oude matrassen verwerkt en de vrijgekomen materialen gereed maakt voor hergebruik.

De rest die overblijft wordt verbrand in een afvalenergiecentrale waar het stroom en warmte oplevert.

Laten ophalen door de gemeente

Is jouw oude matras eigenlijk te zwaar om zelf te vervoeren, of past deze niet in jouw auto? Bij veel gemeentes is het mogelijk om een afspraak te maken om grofvuil op te halen. De gemeente komt dan jouw oude matras ophalen zodat je deze zelf niet hoeft te vervoeren. 

Bij de ene gemeente kun je het matras op vaste dagen langs de weg zetten, bij andere de andere gemeente moet je van tevoren een afspraak maken. Laat je dus goed informeren voordat je jouw oude matras aan de straat zet om een boete te voorkomen. Wanneer je jouw oude matras door de gemeente laat ophalen, wordt deze meestal gerecycled. Laten ophalen door de gemeente is dus ook een verantwoorde optie.

Een nieuw matras kopen en de oude laten ophalen

De laatste mogelijkheid is om bij de aanschaf van een nieuw matras jouw oude matras op te laten halen bij de levering. Sommige online winkels en aanbieders bieden namelijk de mogelijkheid om het oude matras gratis (of tegen betaling) retour te nemen wanneer ze jouw nieuwe matras komen leveren.

Het is verstandig om jezelf vooraf bij de verkoper te laten informeren over de mogelijkheden. Het kan per aanbieder nogal verschillen wat ze precies wel of niet doen. De ene winkel of aanbieder installeert het nieuwe matras in de slaapkamer en brengt het oude matras weg, de andere vereist dat je jouw oude matras al klaar hebt liggen voor transport. Lees vooral de kleine lettertjes zodat je niet voor verrassingen kunt komen te staan.

🏆 Beste Matras 🏆

emma matras

Het Emma Original Matras

5/5

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste koop

emma basic matras

Het Emma One Matras

4.7/5

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste Koudschuim

wave matras

Het Wave matras

4.7/5

Nu met 15% korting

Oude matras weg = nieuw matras nodig?

Begin de zoektocht naar je nieuwe matras met de volgende pagina’s.

De beste matrassen

Betere nachtrust? Zorg voor een goed matras! Bekijk de volgende pagina’s.

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!