Baby- en kinderbed maten

Alle maten & afmetingen voor baby en kinderbedden

Vrijwel alle (aanstaande) ouders gaan vroeg of laat op zoek naar een bed voor zijn baby of kind. Bij deze keuze word je eerst geconfronteerd met de vraag: wat is het verschil tussen een babybed, een wieg, een ledikant en een kinderbed?

Daarbij moet je weten welke maten en afmetingen je nodig hebt en voor welke leeftijd ze zijn bedoeld. Deze vragen beantwoorden we in deze gids voor baby en kinderbedden.

De 4 soorten bedden voor baby's en kinderen

Vraag jij je ook af welke bed je moet kopen voor baby of kind? Hier leggen we uit welke soort kinderbedden er zijn en waarvoor je gebruikt worden. Er zijn 4 soorten bedden:

Wieg / wiegje

Een wieg of wiegje

Een wieg is een klein bed voor een pasgeboren baby (de eerste 3 tot 6 maanden). De zijwanden zijn geheel of gedeeltelijk voorzien van pijlen. Na 6 maanden is het tijd om over te stappen naar een ledikant, anders ontstaat er verstikkingsgevaar bij het omrollen. 

Ledikant of babybed

Een babybed of ledikant

Een ledikant (of babybed) is groter dan een wieg en is geschikt voor kinderen tot ongeveer 3 jaar. Ook pasgeboren baby’s kunnen in een ledikant slapen. De bodem bestaat meestal uit laten en de zijwanden (met pijlen) zijn minstens 60 cm hoog.

Er bestaan twee maten ledikant: de standaard maat is 60 x 120 cm en de grotere variant is 70 x 140 cm.

Peuterbed, kinderbed of juniorbed

Een peuterbed of juniorbed

Een peuterbed is bed voor een kind van 3 tot 7 jaar. Dit bed is perfect voor de overgang van ledikant naar een groter bed. Het bed heeft een valhekje en is laag aan de grond zodat je kind veilig in- en uit het bed kan stappen.

Tieners- of eenpersoons bed

een eenpersoonsbed voor kind

In plaats van een peuter bed kun je ook rechtstreeks de overstap maken van ledikant naar eenpersoonsbed. Voor elk kind is de leeftijdsgrens anders, maar meestal kan het al vanaf de 2.5/3 jaar. Het bed is dan niet speciaal gemaakt voor peuters en het wordt aangeraden om in het begin een valhekje te gebruiken.

Wat is beter, een wieg of een ledikant?

wieg of ledikant

Wanneer je budget beperkt is zou je het in principe dus prima kunnen doen met eerst een ledikant (vanaf dag 1 tot 3 jaar) en dan een eenpersoonsbed (vanaf 3 jaar).

Als je het budget hiervoor hebt, kun je er voor kiezen om eerst een wieg te gebruiken en om rond de 6 maanden te overstappen naar een ledikant.

Wat zijn de voordelen om een wieg te gebruiken?

Bovendien kun je er voor kiezen om een peuterbed te kopen om de overstap van ledikant naar eenpersoonsbed makkelijker te maken. In sommige gevallen is het ook veiliger, aangezien deze bedden speciaal zijn ontworpen voor peuters.

Wat zijn de voordelen om een peuterbed of kinderbed te gebruiken?

Maten & afmetingen baby en kinderbedden

Hoe zit het met de afmetingen van de bedden en het bijpassende beddengoed? In de tabel hieronder vind je een overzicht van de standaard maten, de aanbevolen leeftijd of en wat voor afmetingen voor het beddengoed je precies nodig hebt voor ieder type bedje.

Overzicht baby- en kinderbedden maten

Soort kinderbed Aanbevolen leeftijd Bed en matras afmeting Dekbed afmeting Deken afmeting
Wieg of wiegje Van 0 tot 6 maanden 40 x 80 cm Geen dekbed Min. 70 x 100 cm
Babybed of ledikant (Standaard formaat) Van 0 tot 3 jaar 60 x 120 cm Geen dekbed 100 x 135 cm
Babybed of ledikant (Groot formaat) Van 0.5 tot 3 jaar 70 x 140 cm Geen dekbed 120 x 150 cm
Peuterbed of Kinderbed Van 3 tot 7 jaar 70 x 150 cm 120 x 150 cm 120 x 150 cm
Tiener- of Eenpersoonsbed Vanaf 3 jaar 70 / 80 / 90 x 200 cm 140 x 200 / 220 cm 140 x 200 / 220 cm

Denk hierbij ook aan de lengte van je partner wanneer je een tweepersoonsmatras koopt.

Matras en deken maten

Het is van groot belang dat het matras perfect past bij het bed. Zowel als het matras te groot is als te klein kan het gevaarlijke situaties opleveren, zoals kans op verstikking of ongezonde slaap houding. Ook de deken moet voor dezelfde redenen goed passen bij het matras, kijk dus goed dat je de juiste maat kiest.

We hopen dat je dit artikel nuttig vond.

Geef ons feedback:

Deel deze pagina op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek onze favoriete online matrassen!