Latex matras

Informatie over latex matrassen

Lang beschouwd als een van de meer luxe matrasopties, maar latex wordt steeds betaalbaarder dankzij het stijgende aantal van online matraswinkels. Latex matrassen zijn gemaakt van natuurlijk latex wat afkomstig van rubberbomen via een Dunlop- of Talalay-productieproces, terwijl synthetische en hybride matrassen synthetische latex, polyschuim en andere materialen bevatten.

Wat is een latex matras?

Latexmatrassen bevatten of alleen natuurlijke latexschuimen, een mix van natuurlijke latex en synthetisch latexschuim of volledig synthetische latexschuimen. De verschillen zijn te herkennen aan de labels die vaak worden gebruikt bij deze matrassen om aan te geven uit wat voor latex ze bestaan.

Natuurlijk latex

Ook NR-latex, compleet-latex, puur latex of organisch latex genoemd, dit zijn latexschuimen vervaardigd uit het sap van rubberbomen. Organische latex matrassen bevatten voor 95% natuurlijk latexschuim gemengd met een kleine hoeveelheid middelen om er een goed matras van te maken. Natuurlijke latex matrassen zijn milieuvriendelijk, hypoallergeen en van nature bestand tegen huisstofmijt, schimmels en andere bacteriën.

Synthetisch latex

Dit type schuim, ook wel SBR-latex genoemd, is gemaakt van petrochemicaliën om het gevoel van latexschuim na te bootsen. Matrassen van natuurlijk latex zijn duurder vanwege de natuurlijke eigenschappen. Synthetisch latex geeft een vergelijkbaar gevoel als natuurlijk latex, maar kost een stuk minder. Sommige latexmatrassen zijn volledig synthetisch, of combineren een mix van ten minste 30% natuurlijk latex met synthetisch latex (bekend als hybride latex of gemengde latexmatrassen).

Latexschuim zelf bestaat in twee varianten:

  • Dunlop-latex, waar fabrikanten het rubberboomsap mengen en vormen. Het Dunlop-proces zorgt ervoor dat het natuurlijk sediment zich ophoopt op de bodem van de matras, wat resulteert in een grotere dichtheid en een zwaarder matras. Dunlop latex matrassen hebben een steviger gevoel en ondersteunen zwaardere mensen een stuk beter.
  • Talalay latex omvat een proces waarbij het rubberboomsap eerst in een vacuüm afgesloten kamer wordt geplaatst, zonder zuurstof en vervolgens wordt ingevroren en verwarmd. Het Talalay proces resulteert in een homogener oppervlak en een zachter, lichter matras.

Waar bestaat een latex matras uit?

Zoals de meeste matrassen bestaat een latex matras uit meerdere lagen. Afhankelijk van het type latex matras bevatten deze lagen verschillende materialen.

De kern is het dikste deel van de matras. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het primaire onderdeel om de slaper te ondersteunen en tegelijkertijd de veerkracht en drukverlichting van het bed te verbeteren. Latex matrassen hebben een ondersteunende laag die bestaat uit latexschuim, terwijl synthetisch latex en hybride latex matrassen meestal kernen hebben die zijn gemaakt van polyschuim of pocketveren. Kernen die volledig bestaan uit latex zijn extreem duurzaam en gaan 5 keer langer mee dan lagen voorzien van polyschuim.

Latex matrassen bestaan uit een of meer comfortabele lagen, afhankelijk van de dikte van de matras. Gemiddeld gezien zijn de gemengde latexmatrassen meestal dikker dan matrassen die compleet uit latex bestaan. Een hoogwaardig matras zal minstens 20 centimeter dik zijn. Hoe meer lagen een matras heeft, hoe hoger de prijs. Talalay latex wordt vaker gebruikt in de comfortlaag voor een zacht gevoel, terwijl Dunlop wordt gebruikt als een duurzamere optie.

Ten slotte zijn de lagen verpakt in een hoes. Latex matrassen hebben vaak een hoes gemaakt van biologisch katoen of wol, terwijl bij gemengde en synthetische latexmatrassen de hoes ook van synthetisch katoen gemaakt kan zijn.

Hoe voelt het om op een latex matras te slapen?

Latex matrassen bieden een uniek gevoel waardoor ze voor veel mensen een favoriet zijn geworden. Dankzij de hoeveelheid rubber zijn ze van nature elastisch, en dus uitstekend in het isoleren van compressiepunten en het bieden van verlichting bij chronische rugpijn. Zachtere matrassen met lagere ILD-waarden hebben meer elasticiteit en een groter elastisch vermogen.

Latexmatrassen bieden het beste van beide werelden tussen pocketvering– en traagschuimmatrassen: ze vormen zich naar het lichaam van de persoon die op het matras slaap net zoals een traagschuimmatras, maar zonder het gevoel te hebben er in weg te zakken, en ze veren goed genoeg om een plezierige ervaring te bieden tijdens de seks.

De voor- en nadelen van een latex matras

Net zoals bij alle andere soorten matrassen, bieden latexmatrassen veel voordelen, maar ze hebben ook nadelen. Bekijk de lijst met voor- en nadelen hieronder om te bepalen of een latexmatras geschikt is voor jou op basis van jouw unieke slaapbehoeften. Uiteindelijk zijn sommige van deze nadelen misschien niet belangrijk voor jou, in welk geval een latexmatras een goede keuze kan zijn.

De voordelen van een latex matras

Meer weten over de voordelen van latex

De nadelen van een latex matras

Meer weten over de nadelen van latex

Hoeveel kost een latex matras?

Een groot nadeel van een latexmatras is zijn prijs. Latexmatrassen zijn meestal een van de duurste matrassen, en worden vaak ook gezien als een investering op lange termijn. Organische en natuurlijke latexmatrassen zijn duurder, omdat ze meer organische materialen verbruiken en kunnen meer dan €1000 kosten voor een standaard matras maat (160 bij 200 centimeter). Synthetische en gemengde latexmatrassen zijn een stuk goedkoper, waarbij je moet denken aan ongeveer €600 tot €1000.

Wat is de levensduur van een latex matras?

Een voordeel van een latex matras is de duurzaamheid. Gemiddeld gaan latexmatrassen langer mee dan de meeste andere soorten matrassen, vooral als het organische of natuurlijke latexmatrassen zijn. Matrassen van organische en natuurlijke latex gaan 8 tot 10 jaar mee, en hybride latexmatrassen van synthetische latex gaan 6 tot 10 jaar mee. In vergelijking tot een traditioneel pocketveringmatras wat maximale levensduur van 6 jaar heeft is dit veel langer. Ook worden latex matrassen vaak geleverd met langere garanties tot wel 20 of 25 jaar. Veel latexmatrassen kunnen langer mee dan de hierboven genoemde levensduur als een individuele laag wordt vervangen.

Voor wie is een latex matras het meest geschikt?

Iedereen slaapt op een andere manier. Bij het kiezen van een matras moet de focus liggen op het vinden van een matras die de wervelkolom in een rechte lijn houdt terwijl je slaapt. Latexmatrassen zijn meestal beter afhankelijk van het lichaamsgewicht en de gewenste slaaphouding. Het draait uiteindelijk allemaal om de persoonlijke voorkeur.

Hier zijn enkele onderscheidende kenmerken van latexmatrassen die mogelijk belangrijk zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Informeer je goed om het juiste matras te vinden.

Andere soorten matrassen

Ontdek de andere soorten matrassen.

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!