Traagschuim matras

Informatie over traagschuim matrassen

Traagschuim is een veelvoorkomend type matras wat bij veel mensen geliefd is. Dit type matras is al bijna vier decennia lang op de markt. Als je ooit een matras reclame hebt gezien waarin iemand zijn of haar hand in het matras drukte en de afdruk in het matras bleef staan en langzaam weer omhoog kwam, dan was dat traagschuim.

Gezien de populariteit en brede prijsklasse, vraag je je misschien af of het de moeite waard zou zijn en of je volgende matras uit traagschuim zou moeten bestaan. We bieden jou de informatie die je nodig hebt om te beslissen of een nieuw matras bestaande uit dit unieke schuim geschikt is voor jou.

Wat is een traagschuim matras?

Traagschuim is polyurethaan gecombineerd met een aantal chemicaliën waardoor het matras zich naar jouw lichaam kan vormen. Het wordt ook visco-elastisch genoemd, dat twee concepten combineert: viscositeit en elasticiteit.

Wanneer je deze twee eigenschappen combineert, krijg je iets dat aansluit op de vorm van je lichaam, je lichaam omarmt en je het gevoel geeft dat je op een wolk slaapt. Wanneer je opstaat keert het terug naar zijn originele vorm.

Dit type schuim bestaat al 50 jaar. In feite werd het oorspronkelijk uitgevonden door NASA als materiaal wat tijdens de lancering werd gebruikt voor het comfort en de veiligheid van astronauten. Mensen vonden het zo handig en comfortabel dat het in steeds meer gevallen werd gebruikt. Traagschuim werd pas echt bekend toen Tempurpedic zijn traagschuimmatras uitbracht. Nu kun je het vinden in banken, kussens en zelfs schoenen!

De opbouw van traagschuim matrassen

Wanneer je zoekt voor een traagschuim matras zul je diverse keuzemogelijkheden tegenkomen: verschillende maten, hoogtes, opbouw en hardheden. Zo zijn er matrassen met een dikke traagschuim toplaag, die beter geschikt zijn voor mensen met pijnlijke drukpunten en dunnere toplagen voor mensen die de voorkeur geven aan een steviger matras.

Een traagschuim matras bestaat nooit volledig uit traagschuim omdat traagschuim op zich zelf te weinig ondersteuning biedt. De traagschuim laag zorgt voor drukverlaging en comfort. De ondersteuning van het matras moet uit de onderkant van het matras komen. Hiervoor is een dragende kern nodig: het kan bijvoorbeeld pocketvering of latex zijn, maar in de meeste gevallen wordt de kern opgebouwd uit koudschuim.

De voor- en nadelen van traagschuim

Traagschuim is zo populair dankzij zijn unieke eigenschap om te reageren op lichaamswarmte. Het staat er vooral om bekend dat het zich vormt naar de contouren van je lichaam naarmate het warmer wordt. Traagschuim biedt een druk verlagend ligcomfort waardoor de drukpunten de juiste ondersteuning krijgen en je wervelkolom altijd recht ligt. Daarom zie dat traagschuim vaak wordt gebruikt in ziekenhuizen en voor medische redenen.

De voordelen van traagschuim

Er zijn veel voordelen waarom je zou kiezen voor een traagschuim matras, hieronder vind je de grootste voordelen:

De nadelen van traagschuim

Traagschuim matrassen hebben naast voordelen, zeker ook nadelen. Hieronder hebben we de grootste nadelen op een rij gezet:

Meer weten over de nadelen van traagschuim

Kwaliteit verschillen in traagschuim

De verschillen in kwaliteit tussen traagschuimen zijn groot maar gelukkig zijn er een aantal kenmerken waar je op kunt letten als je een goed kwaliteit traagschuim matras wilt kopen.

De SG-waarde van traagschuim

De kwaliteit van het schuim wordt uitgedrukt met de SG waarde, het soortelijk gewicht oftewel de densiteit. Traagschuim bestaat uit schuim en lucht. Een lage SG waarde betekent dat er minder schuim en meer lucht per kubieke meter verwerkt is. Hierdoor is het matras minder comfortabel en veerkrachtig en hoe sneller deze doorzakt.

Let op, dit heeft niets te maken met de hardheid, het zegt alleen over de celdichtheid van het schuim. Het comfort wordt beter bij een hoger SG-waarde, maar een te hoge SG-waarde neemt de cel dichtheid toe en hierdoor neemt het ademend vermogen af waardoor het schuim warmer aanvoelt en minder vocht doorlaat. Traagschuim met een densiteit van 50 (SG50) wordt als beste ervaren.

De dikte van het matras

Ook de dikte van het matras kan invloed hebben op hoe comfortabel het ligt. Een matras moet altijd minstens 16cm hoog zijn. De perfecte hoogte ligt tussen 22 cm en 26 cm. De laag traagschuim kan het beste tussen 4 cm en 9 cm dik zijn. Een dunnere laag traagschuim zal weinig effect hebben, en met een dikkere laag traagschuim zal je te ver wegzakken in het matras.

De levensduur van traagschuim

Ook bij de levensduur speelt de SG-waarde en de kwaliteit van het schuim een rol. Als het matras een lage densiteit heeft, en dus veel lucht bevat zal er sneller kuilvorming optreden. Een matras met een SG-waarde van 20 zal bij gelijke omstandigheden minder lang mee gaan dan een matras met een SG-waarde van 50. Een traagschuim matras van goede kwaliteit kan gemiddeld 9 tot 10 jaar mee.

Certificatie van schuimmatrassen

Tot slot kun je kijken of het schuim is getest op schadelijke stoffen en gecertificeerd is. Twee van de meest bekende certificaties zijn CertiPur en Öko-Tex.

Hoeveel kost een traagschuim matras?

Je kunt goedkope traagschuim matrassen onder de €300 vinden op het internet, echter de kwaliteit zal beduidend minder zijn. Kwalitatief hoogwaardig visco-elastisch schuim kan prijzig zijn. Reken op ongeveer €600 – €800 voor een hoge kwaliteit tweepersoonsmatras. Kijk goed naar de SG-waarde, wat voor kern er gebruikt is en wat de dikte is.

Traagschuim matras uitproberen

Lang niet iedereen vindt het vertraagde gevoel van traagschuim prettig. Gelukkig is het nu gebruikelijk wanneer je een matras koopt dat je de mogelijkheid krijgt om te proefslapen. Dit raden we sterk aan, zodat je het matras kan terug sturen wanneer deze niet aan je wensen voldoet. Zeker bij traagschuim matrassen kan het even duren voordat je went aan het matras. Blijf dus bij twijfel minimaal 3-4 weken op het matras slapen zodat je lichaam tijd heeft om te wennen aan je nieuwe matras.

De beste traagschuim matrassen

Heb je besloten om een traagschuim matras te kopen, dan moet je nog kiezen uit zo veel verschillende merken en modellen. Kijk in ieder geval naar de densiteit, een SG-waarde van 50 is ideaal. De drager, oftewel te kern van het matras is bij voorkeur koudschuim met een hoge HR waarde. Hierdoor zal het matras drukverlagend zijn maar ook een goede steun bieden. Hoe je het beste matras kiest, lees je in onze koopgids.

Veelgestelde vragen over traagschuim

Deze bedden zijn ideaal voor mensen met rugpijn. De ergonomische vorming maakt het gemakkelijk om een comfortabele positie te vinden terwijl de wervelkolom in een natuurlijke lijn blijft liggen.

De levensduur hangt af van een aantal factoren.

– De dichtheid van het schuim. In de regel geldt hoe lager de dichtheid, hoe zachter het oppervlak en hoe lager de kwaliteit.

– Jouw maat en gewicht. Zwaardere mensen zullen sneller een matras verslijten. Door zwaartekracht en druk zakken de materialen in een kortere tijd door dan bij een lichter persoon.

Dus om de vraag te beantwoorden: onze schatting is 4 tot 6 jaar voor een matras met lage dichtheid en 8 tot 10 jaar voor schuim van hoge kwaliteit en hoge dichtheid.

Traagschuim wordt over het algemeen als veilig en niet-toxisch beschouwd voor mensen van alle leeftijden. Kinderen kunnen echter gevoeliger zijn voor de chemicaliën die worden gebruikt om de matras te produceren en te behandelen. Ze kunnen allergieën, astma, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, hoesten of misselijkheid ervaren. Vanwege de hoeveelheid tijd dat kinderen slapen en het feit dat hun biologische systemen nog in ontwikkeling zijn, is het aan te raden om misschien een natuurlijker alternatief zoeken wanneer je jezelf zorgen maakt over een allergische reactie. Er zijn plantaardige alternatieven beschikbaar die veiliger kunnen zijn.

Let ook op eventuele certificaten om jezelf ervan te verzekeren dat het matras vrij is van schadelijke chemicaliën. Een voorbeeld hiervan zijn de Oeko-Tex en CertiPur certificaten. Als een matras dergelijke certificeringen heeft, zijn ze waarschijnlijk veilig voor iedereen.

Gerelateerde onderwerpen

Om je goed te informeren kun je ook de volgende pagina’s bezoeken.

Ook interessant voor jou

De pagina’s hieronder worden vaak bezocht bij de zoektocht naar een nieuw matras.

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!