Levensduur van een matras

Hoelang gaat een matras gemiddeld mee?

Er zijn zoveel aspecten waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar het juiste matras. Een van de belangrijkste vragen is: hoe lang gaat een matras mee? De aanschaf van een matras kan kostbaar en tijdrovend zijn, dus het kan behoorlijk teleurstellend zijn als een matras maar twee jaar mee gaat. In dit artikel vergelijken we de belangrijkste soorten matrassen op het gebied van duurzaamheid, verwachte levensduur, comfort, tevredenheid en andere belangrijke informatie om enig inzicht te bieden in wat je kunt verwachten.

Wat is de levensduur van een matras?

In andere woorden, hoe lang gaat een matras mee? Er zijn vrij veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, en de ervaring van de ene persoon kan verschillen van de andere. Hoewel het moeilijk kan zijn om een direct antwoord te vinden voor een bepaald matras, zijn er enkele algemene regels die je kunt volgen om een goed beeld te krijgen bij de algehele prestaties van bepaalde soorten matrassen. Wij willen je graag voorzien van een complete overzicht om ervoor te zorgen dat je een matras vindt dat het meeste waar voor zijn geld biedt.

Duurzaamheid en levensduur per type matras

De samenstelling van het materiaal is meestal de belangrijkste factor als het gaat om het bepalen van de duurzaamheid en de verwachte levensduur van een matras. De overgrote meerderheid van de verkochte matrassen valt in een van de volgende categorieën:

Levensduur vering matras
Levensduur vering matras

Vering matrassen

De meeste binnenveringsmatrassen bestaan uit lagen van schuimen losse veren in de kern van het matras. Deze matrassen hebben de kortste levensduur van alle soorten matrassen omdat ze het meest gevoelig zijn voor doorzakken – dit komt soms al voor na slechts twee tot drie jaar. Het gemiddelde vering matras heeft een levensduur van 6 tot 8 jaar.

Levensduur traagschuim matras
Levensduur traagschuim matras

Traagschuim matrassen

Voor matrassen van schuim is de levensduur vaak gebonden aan de schuimdichtheid; traagschuim met een lage dichtheid gaan aanzienlijk minder lang mee dan traagschuim met een hoge dichtheid. Traagschuim heeft ook een betere levensduur dan polyesterschuim, maar beide materialen zullen uiteindelijk de bewegingen in bed goed isoleren zodat je geen last van je partner hebt als die veel beweegt. Het gemiddelde traagschuimmatras heeft een levensduur van 7 tot 9 jaar.

Levensduur Latex matras
Levensduur Latex matras

Latex matrassen

Natuurlijke latex – afkomstig van het sap van rubberbomen – is een van de meest duurzame materialen op de markt. Sommige latexmatrassen gebruiken in plaats daarvan synthetische latex; dit materiaal is niet zo duurzaam als natuurlijk latex, maar heeft de neiging om langer mee te gaan dan traagschuim. Het grootste probleem met latex is dat het zachter wordt, en sommige mensen zeggen ook dat het zich vormt naar het lichaam. Deze problemen hebben normaal gesproken geen invloed op de levensduur van het matras. Het gemiddelde latex matras heeft een levensduur van 8 tot 12 jaar, waarbij de meeste natuurlijke latex matrassen langer meegaan dan matrassen met synthetische latex matrassen.
Levensduur Hybride matras
Levensduur Hybride matras

Hybride matrassen

Een hybride matras heeft per definitie traagschuim en / of latex lagen en pocketveren in de kern. Net als pocketvering matrassen zijn hybride matrassen bijzonder kwetsbaar voor doorzakken en vormen zich sneller naar het lichaam. Als de pocketveren klein zijn en bijvoorbeeld een conische vorm hebben (progressieve druk) dan hoef je je hier geen zorgen voor te maken. Bij hybride matrassen is de levensduur afhankelijk van hoe dik de comfortlagen zijn en welke materialen worden gebruikt. Een hybride matras heeft daarom een gemiddelde levensduur van 6 tot 10 jaar.

In de onderstaande tabel wordt de levensduur en de duurzaamheid van deze 4 matrastypes opgesplitst. Uiteraard wordt dit sterk beïnvloed door de kwaliteit van de matrassen. Een slecht latex matras kan minder dan 6 jaar lang mee gaan.

Is de levensduur een belangrijke criteria?

Korte antwoord: Ja! Op basis van het grote aantal beschikbare opties, is het duidelijk dat mensen individuele ideeën hebben over comfort, dus bestaat er nooit een beste optie voor iedereen. Het kiezen van het beste matras op basis van jouw unieke behoeften is een kwestie van persoonlijke voorkeur op basis van uw eigen prioriteiten en criteria, maar het is zeer nuttig om te weten hoe de verschillende typen matrassen zich vergelijken tot elkaar. 

Sommige mensen geven er de voorkeur aan de waarde te maximaliseren (kosten versus levensduur), terwijl anderen de voorkeur geven aan comfort, natuurlijke materialen of andere functies. Hoewel matrassen van natuurlijk latex het beste zijn op basis van de levensduur, kunnen ze voor sommigen ook te duur zijn. En nogmaals, bij elk type matras zijn er schommelingen in de kwaliteit.

Matrassen die minstens 10 jaar goed zijn!

Als je goed zoekt, zijn er wel een paar merken die duurzame matrassen verkopen tegen een betaalbare prijs. Waar je in ieder geval naar moet kijken is:

  • de verkrijgbare informatie over de gebruikte materialen (soort schuim, densiteit)
  • waar het matras geproduceerd is (in Duitsland worden hele goede schuimmatrassen geproduceerd)
  • de verkoopvoorwaarden (proeftijd, garantie, retourvoorwaarden)

Als je dit allemaal in orde is, dan weet je dat je goed zit. Dan nog hopen dat het matras lekker ligt! 

Hieronder hebben we onze selectie van de beste matrassen van dit moment in een rijtje gezet. Deze matrassen worden verkocht met goede verkoopvoorwaarden en zijn van merken met een zeer goede reputatie. Je kunt er van uit gaan dat deze matrassen jaren lang meegaan.

🏆 Beste Matras 🏆

emma matras

Het Emma Original Matras

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste koop

emma basic matras

Het Emma One Matras

Exclusief: -22% korting 🏷

Beste Koudschuim

wave matras

Het Wave matras

Nu met 15% korting

Andere onderwerpen

Let ook op de volgende criteria bij de koop van een matras

Gerelateerde pagina's

Hulp bij de zoektocht naar een matras

Bedankt voor het lezen!
Deel deze pagina met iemand:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze selectie van de beste matrassen

Ontdek de beste matrassen van dit moment, in een handig overzicht. Nieuwe modellen, oude modellen, beste verkochte matrassen, hier staan de top matrassen die we voor de gemiddelde slaper aanraden!